Ugodne gume iz gume

Dobre gume

Zanimivo: zimske in letne gume po ugodnih cenah

Šofer, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima primerne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 EUR. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) evrov. Danes so gume bolj vzdržljive in kakovostnejše kot pred časom. Proces izdelave in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro gume zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti slabša. S tem pa je tudi varnost na cestišču slabša. V Sloveniji večina voznikov dvakrat letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske pnevmatike. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa ponavadi nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove pnevmatike stare oz kdaj so bile proizvedene. Veliko voznikov odlaša z menjavo letnih pnevmatik za zimske in obratno. Toda dolgoročno s takim načinom ne prihranimo, saj letne pnevmatike niso primerne zimskim voznim razmeram, ravnotako zimske pnevmatike niso za poletne vročine, saj se pnevmatike hitreje obrabijo in izgubijo svoje vozne lastnosti. Nove gume po nižji ceni lahko ugodno kupite tudi preko internetne trgovine.

Vaše pnevmatike so lahko tudi sezonsko shranjene pri vulkanizerju. Primerno shranjene bodo vaše pnevmatike počakale na naslednjo sezono. S tem ste prihranili čas in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske pnevmatike shranjene na ustrezen način. Gotovo ste naveličani iskanja gum pri različnih prodajalcih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne pnevmatike za osebna vozila, kombije ali motorna vozila enostavno kupili na enem mestu in to po izjemno ugodnih cenah? Prednosti nakupovanja avto pnevmatik na internetu je vsekakor ugodnejša cena, kot pri vulkanizerjih. Imajo pa vulkanizerske delavnice prednost, da vam kupljene pnevmatike tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane gume. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti osebna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v R Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj avto gum oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja Dunlopa, zimske avto gume nadaljevali še angleži Sinclair ter Edlin. Leta 1890 je mehanik Wilch avto pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj gum sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske pnevmatike se je nato razvijal vzporedno z avtomobilizmom. Avto guma nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni rezultat je avto pnevmatika, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Znamke avto pnevmatik so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo največji in najbolj znani proizvajalci avtomobilskih in motornih pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske pnevmatike za moto vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v prometu je potrebno pnevmatike ustrezno zamenjati.

<< Domov